sobota 2. ledna 2010

Eskymák o ledu, stáří a ženách


...."Výraz klimatické změny zásadně nepoužívám. Klima naší matky země se měnilo vždy. Dnes ale led taje příliš rychle a vědci se stále přou, proč tomu tak je. Kdyby se někdo zeptal nás, dostal by následující odpověď: tání nezpůsobuje benzín nebo oxid uhličitý. Mohou za to pneumatiky. Když auto jede po silnici, pneumatiky se opotřebovávají. Nepatrné částečky, které z nich odpadávají, se působením větru dostávají vysoko do oblak, cestují kolem naší planety, až je nakonec nasaje studený severský vzduch. Částečky zmrznou, navážou se na sebe a v podobě sněhu padají dolů. Když pak začne svítit slunce, velmi rychle se zahřejí, a všechno kolem nich začne tát.
To je ta příčina. A nikdo proti tomu nic nedělá. Dokonce si pořizují čím dál víc aut. Každá rodina vlastní auto, jenom v Německu jich jezdí asi čtyřicet milionů. A po každých 60 000 kilometrech se musejí vyměnit pneumatiky. Veškerý odpad přistane u nás, na špičce světa. Když jsem přišel na svět, nejbližší ledovec měril pět tisíc metrů. Nyní - tedy během jediného lidského života - se zmenšil o čtyřicet procent, takže měří už jen tři tisíce metrů. Před nedávnem jsem navštívil jeden grónský ledovec. Během jediného roku ztratil patnáct metrů výšky a padesát kilometrů plochy.
Když to lidé slyší, říkají: "Je to opravdu tak zlé?" Ale ve skutečnosti si neuvědomují, co to znamená. Nedokážou pochopit nic, co leží mimo jejich koncepty. Nedovedou vnímat ani neuvěřitelnou krásu matky země. A proto nenmohou porozumět ani duchovnímu významu, který se v tom tajícím ledu skrývá.
...
Pro Eskymáka je nejdůležitější, aby nezestárl v osamění. V západním světě se prosadil jiný, pro mě naprosto neuvěřitelný systém: jakmile člověk zestárne, jeho blízcí ho odsunou do domova důchodců a slíbí mu, že ho o Vánocích, Velikonocích a narozeninách přijdou navštívit. Ale co s těmi zbývajícími 361 dny? V naší kultuře to vypadá jinak: staráme se, aby závěr života probíhal důstojně a aby člověk v těžkých chvílích nebyl sám. I mně bude jednou dodávat sílu láska rodiny. Kdybys věděl, jak moc se těším na tu chvíli, kdy spočinu v tomto kruhu.
...
Eskymáci žijí v matriarchální společnosti a tam má v nejdůležitějších záležitostech hlavní slovo babička. Proč? Ženy nás přece přivádějí na svět, vychovávají nás, takže vychovávají zároveň celou společnost. Tím, že na sebe berou zodpovědnost za děti, berou na sebe zodpovědnost za budoucnost lidstva. Proto jsou ženy důležitější, proto je všechno vybudováno na ženském principu. Já, muž, jdu na lov. Možná mám sílu jako Arnold Schvarzenegger. Ale to je často jediné, co muži mají. Vnitřní síla jim chybí. Mužské city se vybíjejí častěji přes svaly než přes srdce. Proto se my muži máme ještě hodně co učit. Na Západě je to úplně stejné. Jak se to u vás říká? "Muži nepláčou. Kdo brečí, je bačkora." Z podobných nesmyslů vznikají mužské válečnické společnosti, v nichž nikdo neváhá zabíjet protivníky. Můj koncept je proto přesně opačný. Silní jsou ti, co umějí plakat."...
(pozn. v řeči Eskymáků neexistuje slovo válka)

Z rozhovoru s grónským inuitským šamanem Angaangaqem

6 komentářů:

Pavlik řekl(a)...

Pneumatiky??? Pomalu to začíná vypadat, že kdo vymyslí nejstupidnější důvod proč jsou klimatické změny, tak vyhrál.
Souhlasím že odsunutí starých lidí do domova důchodců není věc na kterou by jsme měli být pyšní, ale já např. nechci aby mi moje 50ti letá dcera jednou utírala zadek, koupala mě a krmila. Nechci aby tohle byla její poslední vzpomínka na mě.
Já muž, jdu na lov, mám sílu a to je jediné co mám. U filmu nebrečím, nemám srdce a jediné co chci je všechny zabít. Tak to byl asi ten nejstupidnější odstavec. Určitě mezi Eskymáky žijí chytří lidé, ale tenhle to není.

Amara řekl(a)...

Já osobně nevím, proč tají ledovce a nevím ani, jestli má ten pán pravdu, nebo ne. Pomalu se začínám klonit k názoru, že v životě je snad možný všechno.
Musím se pousmát nad tím, jak tě rozohnilo to o nadřazenosti ženských :o) Muslimové to mají naopak a to tě taky tak rozčiluje?
:o) Ne, vážně, války, co vím, vždycky vedli chlapi a tak je to asi i myšleno.

Pavlik řekl(a)...

Markétko, když si to přečteš pozorně, tak tam o ženách nepadlo ani slovo. Emancipace mi nedělá absolutně žádnej problém. Dokonce jí vítám a názory že jsou ženy něco míň, jsou mi přímo odporné.
Vadilo mi vykreslení mužů jako bezduchých, svalnatých a násilnických hovad! Nemyslím si že takovej jsem a dokonce si myslím že ani ty si to mě nemyslíš. A určitě takovej nejsem sám....

Amara řekl(a)...

Aha, takže si vlastně nemyslíš, že je blbost celý poslední odstavec, jak jsi napsal, ale ty tři věty uprostřed? Podle mě ten pán nepsal vůbec nic o emancipaci (že ženy mají stejná práva jako muži), ale o tom, že u nich ŽENY rozhodují, že mají něco NAVÍC a že by se od nich muži měli učit. Ne, nemyslím si, že chlapi jsou jen svalnatí a hrubí vymaštěnci bez citu a dokonce si myslím, že to tak nemínil ani ten eskymák. Asi jsem to blbě vyrthla z kontextu, ptali se ho na to, proč matriarchát, co bys odpověděl ty na otázku, proč všude jinde vládnou muži? Já na to vlastní soukromou teorii mám: je to proto, že mají prostě větší fyzickou sílu. Je to tak prostý, že mě to rozčiluje.

Pavlik řekl(a)...

Nechci se tady pouštět do debat, proč většinou vládnou všude muži, protože to nevím. Možná máš dokonce pravdu, ale co s tím mám jako muž tedy dělat? Spíš mě rozčílilo to zevšeobecňování lidí.Jako že máš penis, tak si takovej, jsi němec, tak jsi takovej a to nejlepší nakonec, narodil jses v dubnu, tak jsi makovej.

Amara řekl(a)...

jsi blondýna, tak jsi úplně blbá.. chápu :o)