pondělí 23. března 2009

O plýtvání

Dneska bylo ve zprávách tohle:
.

Svět čeká boj o sladkou vodu.
Brzy (už v roce 2030) bude chybět půlce lidstva. Lidí přibývá, ale vody ne.
Dále za to může plýtvání spjaté s moderním životním stylem či vývoj ekonomiky. Např. k tomu, aby se "vyrobilo" jedno kilo hovězího, je zapotřebí zhruba 16 000 litrů vody, na jeden litr biopaliva připadne podle odborníků 2500 litrů vody. Podle statistik každý Evropan spotřebuje ročně dva olympijské bazény vody (délka 50 metrů, šířka 25, hloubka nejméně dva metry).


Vybili jsme už skoro všechny ryby.
Podle Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO) už rybáři buď úplně zdevastovali, či vážně ohrožují 80 procent ryb v téměř všech částech světa.
Problémem je hlavně příliš velký počet lodí, využívání vysoce efektivních technologií a plýtvání. Navíc třetina vylovených živočichů končí jako odpad.



Tak nevím. Myslíte, že s tím někdo něco udělá, nebo se bude čekat až do konce, jestli s tím někdo něco udělá?

7 komentářů:

J-Lo řekl(a)...

Řekl bych, že tím, že Evropan spotřebuje dva bazény vody, ta voda nemizí... to se jí asi víc vypaří na sluníčku, ne? Horší je to s tím chemickym znečišťováním vody... Já meju zásadně bez jaru, ale ženskejm trochu vadí ta mastnota;) Takže pokud se nezmění ženský, svět půjde od devíti k pěti. Jinak bych řekl, že polovině lidtsva bude v roce 2030 chybět voda, ale Evropani to kupodivu nebudou. Ona je ale taky jiná spotřeba vody v Mongolsku a v Tibetu, kde nemají myčky a pračky a vodu v řece si neznečišťujou výrobou chemickejch ochucovadel. Takže můj soukromej odhad: Konec v nedohlednu, všichni přežijou;)

Amara řekl(a)...

I když nebudem v tý půlce, bude to blbý ne?
Jestliže nepoužíváš Jar a Tvejm ženskejm to vadí, doporučuju sušený kravský lejno. Funguje. Je antiseptický :o))
A Taky pěkně hoří, kdyby Ti zase vypnuli proud ;o)

Anonymní řekl(a)...

S tím kravským lejnem to mohu jen potvrdit, učili jsme se to ve škole. A co se týče ekonomické krize, myslím že je vcelku neřešitelná, můj názor je ten, že většina lidí nebude měnit svou normu a styl života a budou jen rozmazlenější a rozmazlenější... nakonec proč ne, když vědí že mohou a nikdo jim nic nezakazuje.

J-Lo řekl(a)...

"I když nebudem v tý půlce, bude to blbý ne?" Já myslim, že je to stejně blbý, jako když teď nejsme v tý třetině:/
"sušený kravský lejno" je vhodný i jako topivo, hnojivo a stavební materiál, takže Indové přežijou zcela jistě - jen tu vodu budou muset kupovat v Americe:)

Anonymní řekl(a)...

No, já si spíš myslím, až za pár let se Indie nebo Čína (to už budou mít víc než miliardu a pár stovek milionu obyvatel)rozhodnou, že potřebujou vodu (protože se zvyšováním životní úrovně budou taky potřebovat ty svý dva bazény vody), tak si půjdou vzít. A zastaví se možná až v Portugalsku...

Vančís řekl(a)...

Mimochodem, kdo koukal před cca měsícem na Večer na téma TIBET, ten ví, že Čína už si "svojí vodu" posichrovala už před 50ti lety tím, že "mírumilovně osvobodila" Tibet - tam totiž pramení většina důležitých asijských řek a veletoků, takže teď už na nich stačí jen postavit pár megapřehrad a začít kasírovat zbytek Asie :-)

Amara řekl(a)...

No, bezva.