čtvrtek 23. července 2009

Něco o fotce


Tenhle pán se narodil roku 1905 v Lipsku. Když byl malý, přestěhovali se s maminkou do Aše a pak do Prunéřova, kde dostal tátu s bratrem a se setrou.
V 31 letech se oženil s Rosou a narodila se jim nejdřív holčička a pak kluk. Fáral v dole Ludmila v Kralupech u Chomutova. Zasypalo mu to tam kamaráda. Jako Němce ho po válce neodsunuli, místo toho dostal Řád práce. Jen mu sebrali barák. Pak ještě jeden.
V důchodu topil na Kaolince v peci, ve který se vypalovaly cihly.
Myslím, že to byl vážně fešák a taky měl vlastní kapelu.
Byla sice dechová, ale tehdy to frčelo.
Jmenoval se Karel Netsch a byl to můj děda.
Zemřel v roce 1978 v Mostecký nemocnici.

6 komentářů:

Vančís řekl(a)...

Tý brďo, můj děda dělal taky skoro celej život v Kaolince u pecí! Je sice o 15let mladší než ten tvůj, ale stejně se ho zeptám, jestli si nepamatuje na nějakýho dědu Netsche :-)
Stejně jsou to osudy, co? Můj dědouš se narodil na Zakarpatský Rusi, za války "hnal Rusáky až k Moskvě", pak padnul do zajetí a když ho pustili z lágru, přešel pěšky celou Ukrajinu až domů, kde dal babičce pusu a...a zdrhnul jí do Čech ;-) Jenže ona si ho tu pak za pár let pěkně našla, narodila se jim moje maminka...no a potom i já :-)
A podobně divoký to mam i ze strany od táty, kde si prozměnu úředník C&K maríny dovezl nevěstu až z Itálie...jó, dřív to bylo prostě vzrůšo - teď každej jen suše klofne nějakou fešandu někde na diskošce, jenže co o tom pak bude moct vyprávět vnoučatům? ;-)

Anonymní řekl(a)...

Ještě bych to trochu upřesnil. Možná by bylo zajímavé dodat, že jeho maminka se narodila v Praze. A s tim pánem (mým dědečkem, který se zřejmě jmenoval Wurth),s kterým ho v Lipsku počala, měla ještě dceru. Ve válce nebyl, protože i Němci potřebovali uhlí. Stejně jako Češi, kteří ho kvůli tomu vyňali z odsunu. Barák mu sebrali, ale druhej už ne, protože žádnej druhej neměl. Za ten první se směl nastěhovat do obecního bytu a když si ho pěkně vylepšil, vyhnal ho z něj na faru jeden českej policajt a nastěhoval se tam sám. Ten to pak dotáhnul až na předsedu NV. Když už byl táta starej a rozpadla se mu kapela, hrával alespoň na pohřbech na heligon.

K. Netsch ml.

Unknown řekl(a)...

to Vančís:
ta tvoje babička byla ale podnikavá a šla si za svým, to obdivuju :o) Máš pravdu, že to bylo jinší vzrůšo, ale taky šlo dost často o krk, že. Vždyť i teď si můžeš dovézt nevěstu třebas z Itálie, když s tebou půjde... :o)
to táta:
no, tak to druhý nebyl dům, jenom byt.
Je dobře, že jsme to sem pověsili (i ty, V.), protože člověka si prej pamatujou tři následující generace přímých příbuzných a hotovo. Takhle to tu bude, dokud ... třeba nevyhoří server ;o)

Unknown řekl(a)...

Amara.

Vančís řekl(a)...

Jojo, ale možná právě proto, že šlo tehdy dost často o krk, tak si lidi víc vážili toho co maj, šli si za svým a když měli kliku a toho svýho dosáhli, nelámali si pak hlavu se zbytečnýma kravinama. Nám teď nic nehrozí a máme všechno, na co si jen pomyslíme...a kupodivu to spoustě lidí stejně není dost :-)
Jo a co se týče těch nevěst ze zahraničí - naši dědové světoběžníci se postarali o to, že teď máme v Čechách ty nejhezčí holky, takže proč tahat dříví do lesa? ;-)

panacek řekl(a)...

"Něco o fotce" Dobry den v Kralupech sem leta bydlel zde se muzete podivat na nejake foto http://www.klasterec.estranky.cz/fotoalbum/kralupy-u-chomutova nemate jeste nejake fotky z Kralup kdyz se vam bude chtit tak napiste na meil co je natech strankach