úterý 29. července 2008

Harvey Karp - Nejšťastnější miminko v okolí

Ne, že bychom si snad odvážili myslet, že jím Andulka je, občas si taky pěkně pobrečí. Když máte nakrmíno, přebalíno, mimčo v teple a ono pořád pláče, napadne vás hned (taky to všude píšou), že nejspíš bolí bříško a možná jde taky o koliku (to je jako u koňů - prostě hodně bolí břich).
A protože jinak báječná publikace Velká kniha o mateřství (jež jsme dostali darem od jakési nejmenované skvělé Terezky) nenabízí v případě koliky vlastně žádné účinné řešení, hledala jsem na internetu. A co jsem nenašla! Doporučení na knížku od jednoho pediatra se specifickou teorií o kolice.

Ten pán totiž tvrdí, že ty plačící mimča žádnou koliku nemají. Vymyslel, že dětičky se nám rodí o tři měsíce dřív, než by jejich mozečky potřebovaly. Jinak by totiž měly pro průchod porodními cestami moc velkou hlavu. Takže, jak jim zajistit, aby se v klidu dovyvinuly? Dá to rozum, simulovat dělohu. Zní to drsně, ale naštěstí stačí poskytnout dítěti (zdravému a napapanému) toto:

1. Zavinování (pořádně utáhnout a ručičky rovně k tělu)
2. Poloha na boku
3. Tišení (fén, vysavač, šum z rádia..)
4. Houpání (neboj se, houpej pořádně!)
5. Sání (prs, prst, dudlik)

Andulička není superřvoun, takže jí kolikrát stačí jenom něco ze seznamu, ale je pravda, zabalená a se syčícím rádiem u ucha spinká pěkně. U křiklounů by tahle metoda ale měla dělat zázraky. Knížka je vtipná, užitečná a rozhodně jí všem rodičům doporučuju :o)

1 komentář:

zuzna řekl(a)...

O Karpově metodě už jsem také slyšela. A musím uznat, že pokud máte tolik síly a miminko s troškou přemáhání pevně zavinete, nepotřebujete většinou jiný prostředek ke ztišení drobečka, než hodně rychlé a rytmické pohoupáni. "Naší" Andulce (kamarádovic Andulce) je teď devět neděl a dělá opravdu viditelné pokroky. Je to radost trávit s ní a jejími báječnými rodiči čas. Když se Andulka příliš bouří a já nemůžu chytit správný houpací rytmus, pomohla mi k tomu vždycky nějaká veselá písnička a jakoby sem s ní v náručí tancovala. Uvidíme, jestli Karpova metoda bude pomáhat i ve chvíli, kdy Andulkám začnou růst zoubky :)